UtilTaxa RAR - Cat costa Rar-ul in 2024

Taxa RAR – Cat costa Rar-ul in 2024

Taxa RAR pentru anul 2024 include pretul actulizat pentru inspectia RAR. Conform cu ultimele date din sistem taxa RAR se plateste in functie de masa unui autovehicul dupa cum se exemplifica ceva mai jos.

Pentru a face o programare online pe site-ul RAR este necesar sa bifati categoria de greutate a autoturismului si locatia unde doriti sa faceti programare. Vizita la RAR impune neaparat programarea online.

Taxa RAR 2024

Pretul sau Taxa RAR variaza in functie de masa totala a unui autovehicul iar in cele ce urmeaza evidentiem taxa pentru inspectia RAR din 2024:

- Advertisement -
 1. Pentru autoturismele din Uniunea Europeană, cu o greutate mai mică de 3,5 tone, costul taxei RAR este de 539 de lei.
 2. Pentru autoturismele din Uniunea Europeană, cu o greutate mai mare de 3,5 tonecostul taxei RAR este de 857 de lei.
 3. Pentru autoturismele din afara Uniunii Europene, cu o greutate mai mare de 3,5 tone, taxa RAR este de 1149 de lei.
 4. Pentru autoturismele care sunt clasificate ca vehicule utilitare, costul taxei RAR este de 149 de lei.
 5. RAR-ul poate fi diferit în funcție de zona unde faci verificarea tehnică, insa  pentru o remorca de 750 Kg taxa RAR este de aproximativ 500 de lei.

Când trebuie să mergi la RAR?

Desigur sunt mai multe situatii in care este necesar sa facem o vizita la o unitate RAR iar in cele ce urmeaza exemplificam acest lucru:

 • când vrei să îți înmatriculezi mașina pentru prima dată în România, indiferent dacă este nouă sau adusă din străinătate;
 • când vrei să îți schimbi numărul de înmatriculare al mașinii;
 • când vrei să îți modifici datele din cartea de identitate a vehiculului (de exemplu, schimbarea proprietarului, a culorii, a motorului etc.);
 • este necesar sa faci ITP-ul (inspecția tehnică periodică), care este obligatorie la fiecare doi ani pentru autovehiculele cu o vechime mai mică de 12 ani și la fiecare an pentru cele cu o vechime mai mare de 12 ani.

Acte RAR pentru prima înmatriculare

 • act de identitate solicitant;
 • cerere activitate RAR (cererea se va completa de către solicitant pe propria sa răspundere și va fi semnată în prezenţa angajatului RAR care efectuează activitatea);
 • documentul de înmatriculare din țara de origine.
 • certificatul de conformitate (CoC) emis de producătorul vehiculului (obligatoriu pentru vehiculele ale căror emisii poluante și CO2 au fost măsurate în conformitate cu procedura WLTP, de regulă vehicule fabricate după data de 31.08.2018)

Documentele necesare obţinerii unui duplicat al cărţii de identitate a vehiculului sunt:

 • cerere activitate RAR (cererea se va completa olograf de către solicitant, pe propria sa răspundere; va fi semnată în prezenţa angajatului R.A.R. care efectuează prestaţia);
  actul de identitate al solicitantului;
 • documente care atestă calitatea de deţinător legal a solicitantului (act de vânzare-cumpărare, factură, act de adjudecare etc.), dacă solicitantul nu este cel care figurează ca deţinător în evidenţele autorităţii de înmatriculare.
 • dacă solicitantul nu este deţinătorul vehiculului (persoană fizică), sau dacă deţinătorul este persoană juridică, este necesară prezentarea actului de reprezentare legală (împuternicire notarială, dacă deţinătorul este persoană fizică, sau delegaţie, dacă deţinătorul este persoană juridică).

Sediul central RAR Bucuresti

 • Adresa RAR : Calea Griviţei nr. 391A, sector 1, Bucureşti, cod 010719
 • website: rarom.ro

Începând cu data de 29 noiembrie 2024, la înstrăinarea unei mașini înmatriculate, înregistrate sau introduse pe piață în România, persoana care o vinde va trebui să transmită cumpărătorului, pentru mașina ce urmează să fie vândută, un certificat RAR Auto-Pass valabil.

Iti recomandam sa urmaresti articolul nostru despre modul prin care poti verifica Rovinieta online

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.