newsNoua tulpină de Covid-19 din Marea Britanie provoaca noi temeri si restrictii

Noua tulpină de Covid-19 din Marea Britanie provoaca noi temeri si restrictii

Nouă tulpină de SARS-C0V-2 identificată în Marea Britanie se poate răspândi mai repede decât versiunea deja cunoscută şi se depun eforturi urgente pentru a se confirma că aceasta nu provoacă o rată de mortalitate mai ridicată, declarase sâmbătă Chris Whitty, şeful serviciilor medicale din Anglia.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a fost alertată privind răspândirea mai rapidă cu „până la 70%” a noii tulpini de coronavirus, potrivit autorităţilor sanitare britanice.

Cu inima grea trebuie să vă spun că nu putem ține Crăciunul așa cum plănuiam. Regret profund aceste schimbări, dar – când virusul își schimbă tactica de atac – și noi trebuie să ne ajustăm apărarea. Ca prim-ministru, cred sincer că nu am de ales. Informațiile primite despre această mutație, mai ales cele despre viteza transmiterii, nu puteau fi ignorate.”

Boris Johnson, premierul britanic

 

- Advertisement -

„Această nouă tulpină constă într-un număr mare de mutații genetice, dintre care unele pot juca un rol în contagiozitatea sau pericolul virusului”. Două dintre mutații afectează gena Spike, care codifică proteina cu același nume prin care virusul se atașează la receptorii ACE-2 din celulele umane, ceea ce poate crește capacitatea virusului de a se atașa și de a pătrunde în celule.

 

Guvernul lui Boris Johnson a anunţat sâmbătă măsuri de izolare pentru Londra, sud-estul Angliei şi o parte din est, fapt ce obligă 16 milioane de locuitori să rămână acasă şi să renunţe la vizitele de Crăciun.

Cea mai afectata parte din Marea Birtanie pare a fi Londra si sud-estul tarii.

Care sunt caracteristicile acestei  noi variante?

Prima mutație majoră a fost botezată de către cercetători N 501. Ea afectează în special receptorul, partea proteinei Spike care se fixează de receptorii celulelor umane. Este deci plauzibil ca această mutație să facă virusul mai contagios.

O altă mutație apăruse deja în varianta virusului observată în fermele de nurcă din Danemarca, transmisă unui număr de zece oameni. Guvernul danez a dat ordinul de sacrificare a tuturor celor 17 milioane de nurci din țară, după care a revenit asupra deciziei. Guvernul danez se temea că această mutație va face vaccinurile ineficiente. Acestea urmăresc de fapt să genereze anticorpi care se fixează pe proteinele Spike ale virusului.

 

Noua tulpina de SARS-C0V-2  poate avea impact asupra vaccinului ?

Aceasta este întrebarea pe care și-o pun în acest moment oamenii de știință britanici. „Știm că această variantă există, dar nu știm ce înseamnă din punct de vedere biologic”, a declarat Alan McNally, profesor la Universitatea din Birmingham, pentru BBC. Este mult prea devreme pentru a trage concluzii cu privire la importanța acestei mutații”.Cele două mutații „nu afectează a priori imunogenitatea virusului”, adică capacitatea sa de a provoca un răspuns imun din partea corpului, explică Patrick Berche. Ceea pare a fi o veste bună pentru campaniile actuale de vaccinare.

Ce restrictii sunt acum in Marea Britania ?

Centrele comerciale neesenţiale au fost închise şi toate deplasările în afara acestor zone, plasate sub nivelul de alertă cel mai ridicat, au fost interzise. Pub-urile, restaurantele şi muzeele au fost închise de miercuri.

Olanda a reacționat la rândul său duminică, suspendând zborurile dinspre Regatul Unit, fiind urmată de Belgia, Italia, Bulgaria, România, Irlanda, Franța și Germania.

In acest moment este bine de evitat deplasarile inutile in si dinspre Marea Britanie pana cand situatia se va mai imbunatati.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.